Kraamtijd
De kraamtijd is een bijzondere periode met veel veranderingen voor jou en je partner. De eerste 8 tot 10 dagen ondersteunen en begeleiden de verloskundige en kraamverzorgende jou en je gezin. Je bent in goede handen en je kunt samen met je gezin rustig wennen aan de nieuwe situatie. We geven veel voorlichting en advies, zorgen voor een hygiënische omgeving, we doen licht huishoudelijke werkzaamheden en we ontvangen je bezoek.
De kraamverzorgende zorgt voor de praktische zaken, leert je hoe je kind te verzorgen en houdt de baby in de gaten. Denk aan temperatuur meten, wegen en de ontlasting en de urine controleren. Wij helpen bij het voeden van de baby en we leren je hoe je baby veilig kan slapen. Ook houden wij jou in de gaten. Zo meten we regelmatig je temperatuur en hartslag en controleren de baarmoeder en eventuele hechtingen.
Er verandert nogal wat door het moederschap en je leven staat behoorlijk op zijn kop. Emoties spelen op. Je kunt twijfels hebben of onzeker zijn. De beruchte 'kraamtranen' zitten hoog. De meeste vrouwen hebben hier last van. Niet iedere vrouw zit op een roze wolk na de bevalling. Wennen aan de nieuwe situatie kost tijd. Meestal gaat deze onrust en twijfel vanzelf over. Maar praat er gerust met ons over, zeker als deze klachten langer aanhouden. Wij zijn er voor jou en je gezin.
Ben je bevallen in het Beatrix geboorte- en kindcentrum? Dan krijg je hier de kraamzorg. Eenmaal thuis neemt het kraambureau deze zorg over.
De verloskundige en kraamverzorgende werken nauw samen om jou de juiste zorg te geven tijdens de kraamtijd.
Tijdens de kraamtijd komt de verloskundige een aantal keren langs en heeft dan overleg met jou en jouw kraamverzorgende. Ben je bij je zwangerschap en bevalling begeleid door je huisarts, dan komt hij/zij langs.
Signalenkaart
Speciaal voor jou hebben wij een signalenkaart samengesteld. Ben je minder dan 2 weken geleden bevallen? En herken je één van deze signalen? Neem dan direct contact op met je verloskundige!
Consultatiebureau
Na 8 tot 10 dagen neemt het consultatiebureau de zorg voor de baby over. Zij houden de groei en ontwikkeling van je baby bij en geven informatie over voeding en inentingen. Hier kun je terecht met alle vragen over je kind. Medische vragen kun je stellen aan je huisarts.
De kraamverzorgende zorgt aan het einde van de kraamtijd voor een stipte overdracht van de zorg aan het consultatiebureau.
Kraamvrouw & nacontrole
Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Hormoonschommelingen, vermoeidheid en bekkenbodemklachten, zoals urineverlies of een zwaar drukkend gevoel in de bekkenbodem, kunnen langere tijd aanhouden. Je helpt het herstel door gezond te eten en voldoende te bewegen. Zes weken na de bevalling vindt de nacontrole plaats. Dit is met de verloskundige of arts die je zwangerschap of bevalling heeft begeleid. Bij deze nacontrole bespreken we samen de bevalling, de lichamelijke klachten en hoe je in je vel zit. Aarzel niet om vragen te stellen of te vertellen waar je mee zit. Wij zijn er om je te helpen!
Na deze controle sluiten wij de verloskundige zorg af en neemt je huisarts de zorg en begeleiding over.