Menu

Jouw kinderwens

Denk je aan kinderen krijgen? Kijk dan eens naar jouw gezondheid, leefstijl en werkomstandigheden. Maar denk ook na of er misschien ziekten in de familie voorkomen. Met een goede voorbereiding zet je de eerste stap om zo gezond mogelijk zwanger te worden.

iStock-912432874

Advies bij kinderwens

Hoe bereid je je voor op een gezonde zwangerschap? Je begint al goed door je leefstijl aan te passen vóór de zwangerschap. Bijvoorbeeld door het slikken van foliumzuur of bepaalde onderzoeken te laten doen. Of vraag een adviesgesprek aan bij de verloskundige of gynaecoloog. Zij geven jou de informatie die bij jouw situatie past.

Wil je weten of er risico's kunnen zijn voor jezelf of je toekomstige kind? Vul dan de ZwangerWijzer in. Het kost je ongeveer 15 minuten en je hebt meer duidelijkheid. Zo blijkt soms na het invullen dat het wenselijk is om een afspraak te maken bij de verloskundige of gynaecoloog. Zij kijken dan samen met jou hoe je zo gezond mogelijk kunt beginnen aan de zwangerschap.

shutterstock_179477882
shutterstock_425731486

Straks zwanger worden?

Bereid je goed voor op je zwangerschap. Lees hier meer informatie over vruchtbaarheid, voeding, foliumzuur en erfelijke ziektes!

Advies van de gynaecoloog bij kinderwens
Het Beatrixziekenhuis heeft speciaal voor vrouwen met een verhoogd risico een spreekuur voor preconceptioneel advies. Tijdens dit spreekuur geven wij aan- vóórdat je zwanger bent - wat de risico's kunnen zijn. Ook informeren wij je wat gedaan moet worden om jouw zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen. Alles om te zorgen dat jij goed geïnformeerd keuzes kunt maken en beter voorbereid aan de zwangerschap begint.

icon-jouwkinderwens

Veelgestelde vragen

 • Hoe kan ik een adviesgesprek bij de verloskundige of gynaecoloog aanvragen?
  • Wil je je kinderwens bespreken? Je kunt via de huisarts een verwijzing voor de gynaecoloog aanvragen. Voor een afspraak met de verloskundige heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. Kan de verloskundige je vraag niet beantwoorden, dan zal hij/ zij je doorsturen naar de gynaecoloog.

 • Ik wil straks zwanger worden, wanneer moet ik foliumzuur gaan slikken?
  • Begin 4 weken voordat je zwanger kunt worden met foliumzuur slikken. Dus een maand voordat je met voorbehoedsmiddelen stopt. Het duurt namelijk 4 weken voordat je lichaam genoeg foliumzuur heeft opgebouwd. Blijf slikken tot je 10 weken zwanger bent.
   Foliumzuur is een vitamine die goed is voor de gezondheid van je baby. Als je foliumzuur slikt, is de kans kleiner dat je een kind krijgt met een ernstige handicap, zoals een open ruggetje.

 • Kan ik mijn medicijnen blijven slikken als ik probeer zwanger te worden?
  • Wil je zwanger worden, maar gebruik je medicijnen? Praat erover met je (huis)arts of apotheker. Van sommige medicijnen word je minder vruchtbaar, dus dat je minder gemakkelijk zwanger wordt. En sommige medicijnen zijn slecht voor je ongeboren baby.

 • Als zwanger worden niet lukt.....
  • Ben je na een jaar regelmatig onbeschermd vrijen niet zwanger, dan kun je een vruchtbaarheidsonderzoek bij de huisarts laten doen. Soms duurt het gewoon wat langer, soms is er een oorzaak. Deze oorzaak kan bij de man of bij de vrouw liggen. Beiden zullen daarom onderzocht worden. Meer informatie kun je lezen op Thuisarts.

drew-hays-7tGqLzHcjZ8-unsplash

Kinderwens?

Zorg voor een goede voorbereiding!

Heb je vragen over je kinderwens? VIGEO staat voor je klaar! Neem contact op voor een adviesgesprek bij de verloskundige of gynaecoloog.
Als zwanger worden niet vanzelf gaat, kun je in het Beatrixziekenhuis terecht voor onderzoek naar de oorzaak en voor begeleiding bij het zwanger worden.

photo-1564020435666-f67ed5319a32