Menu

Waar beval je, bevalhoudingen en omgaan met pijn

Waar wil je bevallen? Je kunt zelf kiezen: thuis of in het Beatrix geboorte-en kindcentrum. Tijdens de bevalling kun je verschillende houdingen aannemen waardoor je minder pijn ervaart tijdens de bevalling.

brothers-457237_1920

Waar beval je?

Ben je onder controle bij een verloskundigenpraktijk of een verloskundig actieve huisarts? Dan mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Of het nu thuis is of in het ziekenhuis, als jij je er maar veilig en vertrouwd voelt. LET OP! Als je kiest om in het ziekenhuis te bevallen zonder medische indicatie (poliklinische bevalling), vragen sommige zorgverzekeraars een eigen bijdrage. Wil je niet achteraf voor verrassingen komen te staan, vraag dan van tevoren bij je zorgverzekeraar of je een eigen bijdrage moet betalen.
Bij een thuisbevalling of poliklinische bevalling assisteert een kraamverzorgende je verloskundige of huisarts. De kraamverzorgende is in dienst van de kraamorganisatie waarbij jij je hebt aangemeld.
Als je onder controle bent in het ziekenhuis vanwege een medische indicatie, beval je altijd in het ziekenhuis. Een klinisch verloskundige en een verpleegkundige begeleiden jouw bevalling samen met de gynaecoloog.

march-3191241_1920
flat-5051465_1280

Welke houding past bij jou?

Het is jouw bevalling, dus jij bepaalt in welke houding je bevalt. Probeer uit wat voor jou het beste voelt! Maar wist je dat je minder pijn hebt als je regelmatig van houding wisselt tijdens de bevalling? Ook duurt de bevalling korter.
Enkele bevalhoudingen:

  • Een wee staand opvangen, terwijl je wiegt met je heupen of leunt op een tafel of stoel
  • Op een krukje zitten of op een skippybal
  • Voorover hangen op de tafel of het aanrechtblad
  • Op je handen en knieën zitten bij rugweeën
  • Rondlopen
  • Zitten op de baarkruk tijdens het persen
  • In bad of onder de douche
Untitleddd

TIP

Ga niet te snel in bed liggen. Wil je toch gaan liggen omdat je te moe wordt? Probeer dan eens of het goed voelt om op je zij te liggen, eventueel met een kussen tussen je benen.

Untitledda

Omgaan met pijn tijdens de bevalling

Met of zonder pijnbestrijding? Het gaat erom dat je positief kunt terugkijken op de bevalling. Aan pijnbestrijding zitten voor- en nadelen, dus bespreek deze met de gynaecoloog of verloskundige. In het Beatrixziekenhuis kun je als pijnbestrijding een ruggenprik of een injectie met pethidine krijgen.