Menu

Jouw kind

Eindelijk, je kind is geboren! Negen maanden lang zat je baby veilig in jouw buik en nu is de baby er. Nu is het tijd voor jou en je partner om jullie baby te leren kennen. Je knuffelt, troost, koestert en zorgt voor rust en voeding voor je kind. Maar wat heeft je kind nog meer nodig? Het consultatiebureau kan jou adviseren.

marisa-howenstine-Cq9slNxV8YU-unsplash

Contact met je baby

Natuurlijk wil je kindje bij jou zijn na 9 maanden in je buik te hebben gezeten. Alle baby's hebben behoefte aan huid-op-huidcontact. Het zorgt voor de hechting van ouder en kind en werkt positief door op de latere ontwikkeling. Lichaamscontact zoals knuffelen of bij je dragen in een draagzak geeft je kindje een veilig, geborgen en vertrouwd gevoel. En wees niet bang; je kunt je kind niet genoeg knuffelen. Je verwent je baby echt niet in de eerste periode na de geboorte.

Vertrouw op je gevoel!

Er verandert veel in je leven als je voor het eerst een kindje krijgt. De verzorging, je kindje leren kennen, opvoeden. En dan al die tips en adviezen van je omgeving. Een pittige periode en bij tijden flink vermoeiend.

Na 8 tot 10 dagen gaat jouw vraagbaak weg. Nu is het aan jou en je partner om volledig voor jullie kind te zorgen. Heb je vragen of heb je advies nodig? Na de kraamtijd kun je hiervoor bij het consultatiebureau terecht. Is je kind ziek of heb je medische vragen, dan kun je bij de huisarts terecht. De huisarts kan besluiten om door te verwijzen naar de kinderarts.

20200703 - Kinder- en kraamafdeling-149
shutterstock_11560126

De rol van de kinderarts

Tijdens je zwangerschap kan een kinderarts al betrokken zijn of zijn hulp kan nodig zijn direct bij de geboorte. Soms heeft je kind extra medische zorg nodig en volgt een opname.

Advies tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kun je - als er bijzonderheden zijn - poliklinisch met de kinderarts bespreken welke zorg voor je kind nodig is rondom en na de geboorte. Bijvoorbeeld bij dreigende prematuriteit, aangeboren afwijkingen en medicatiegebruik. De kinderartsen maken deel uit van het reguliere overleg met gynaecologen en verloskundigen. Tijdens dit overleg denken de kinderartsen mee en geven adviezen.

Zorg rondom de geboorte
Elk moment is er een kinderarts beschikbaar om zo nodig bij de bevalling aanwezig te zijn. In dat geval zorgt de kinderarts voor de opvang van jouw kind na de geboorte. In het nieuwe Beatrix geboorte- en kindcentrum kun je samen met je kind in een kamer te verblijven. Ook als je kind aan de monitor moet liggen voor controle van de hartslag en ademhaling.

Te vroeg of te klein geboren?
Voor pasgeborenen die te vroeg zijn geboren, een te laag geboortegewicht of een moeizame start hebben, bieden wij multidisciplinaire zorg op ons nazorgbureau.

Vanaf de geboorte tot aan 18 jaar kan de huisarts jouw kind verwijzen naar de kinderarts. Omdat bij ons de best mogelijke zorg voorop staat, werken wij nauw samen met verloskundigen, gynaecologen, huisartsen en jeugdartsen.

Veelgestelde vragen

  • Wat kan ik doen bij reflux?
    • Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm. Dit is een normaal verschijnsel en komt bij gezonde baby's meer keren per dag voor. Dit veroorzaakt meestal geen of weinig klachten. Alles wat een baby inslikt, gaat via de slokdarm naar de maag. Rond de doorgang van de slokdarm naar de maag zit een sluitspier. Deze sluitspier moet ervoor zorgen dat maaginhoud niet terugstroomt in de slokdarm. Bij baby's werkt de sluitspier meestal nog niet helemaal goed. En soms gaat de sluitspier vanzelf opeens even open. De maag is ook nog niet volgroeid. Hierdoor kan de (voornamelijk) vloeibare voeding die baby's krijgen, makkelijk uit de maag in de slokdarm terugstromen. Klik hier voor meer informatie over reflux en om de video te bekijken op thuisarts.nl.

  • Waar moet ik op letten bij mijn zieke kind?
    • Als ouder voel je meestal goed aan wanneer jouw kind ziek is. Je kind ziet wat bleker, is wat hangerig of gedraagt zich anders dan je gewend bent. Heb je de indruk dat je kind zieker wordt? Ben je ongerust? Dan is het belangrijk dat u daar naar luistert.
      Heeft je kind koorts en is het jonger dan 3 maanden, neem dan altijd contact op met de huisarts. Lees meer over wat te doen als je kind ziek is.

  • Welke kinderziekte met vlekjes zijn er?
    • Bijna ieder kind krijgt weleens vlekjes of blaasjes op de huid. Dit kan komen door een kinderziekte. Kinderziekten komen door een bacterie of virus. In sommige situaties is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Lees meer over dit onderwerp op thuisarts.nl.

Pas bevallen?

Bezoek een mamacafe

Vraag jij je als moeder wel eens af of je het allemaal wel goed doet en hoe het bij andere moeders gaat? Kom dan naar het Mamacafe om andere moeders te ontmoeten en om ervaringen uit te wisselen met andere (aanstaande)moeders. Je kunt een Mamacafe bezoeken in Sleeuwijk of Gorinchem.

child-3268265_960_720